15 Aralık 2010 Çarşamba

KÖYÜMÜZDEN 1986 YILI GÖRÜNTÜLERİ-1

Köyümüzden Yaşar Çetin 1986 yilinda Almanya'dan geldiğinde kamerasıyla köyün değişik yerlerini çekmiş o zamanki teknolojiyle video kasetteki görüntüleri dijital ortama aktarmıştım, görüntülerin ilkini Iki yıl önce yayınlamıştım, çok İyi İzlenen videolarım arasında birinci sırada, simdi de o kasetten derlediğim diger görüntülerden birazını da Iki Bölüm halinde yayınlıyorum birinci bölümde köyümüz büyüklerini ve bir cumartesi pazarından traktörle gelişlerini izleyeceksiniz, umarım beğenirsiniz. yakında ikinci bölümünü de yayınlayacağım.
ViDEOYU iZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

12 Aralık 2010 Pazar

ELDiVAN ÇEŞMESİNE SPONSOR ARANIYOR



1885 yılından beri hizmet vermekte olan tarihi Eldivan çeşmemiz yıllarca köyümüzün ve yoldan geçen tüm insanların faydalandığı zengin su kaynağı olarak yıllarca önemini korumuştur. Aradan yıllar geçmiş yanından geçen yol yükselmiş çeşme çukurda, şorak toprağın içerisinde çamurlar içinde kalmıştır. O yüzden yoldan geçen insanlar duraklayıp su ihtiyacını göremez hale gelmiştir, az yukarısındaki askeri deponun kazı çalışmalarından boruların sık sık hasar görmesi de burasının biran önce çözüme kavuşturulması zorunluluğunu ortaya koymuştur. Köyümüzün muhtarı çeşmenin yeni yerini az yukarıya, Kadıncık yolu sapağının altına taşıyarak Eldivan çeşmemize yeniden işlerlik kazandırmak için çalışmalarını sürdürmektedir.
Yapılacak işin tanımı: Eldivan çeşmesi mevcut yerinden kadıncık yolu sapağının altında uygun bir yere taşınması,
Yerindeki mevcut taşları kullanarak tarihi dokusunu bozmadan ve ilave olarak Yaylak taşıyla cephesinin yapılması
Tahmini Bedeli: 7.500.00 (yedibinbeşyüz) TL.
Hayırseverlerden ve Sponsorlardan ilgi bekliyoruz.

ELDİVAN Çeşmesinin Hikâyesi:*
Hamzalardan Hacı İsmail ağa çok zengin birisiydi. babası Ömer, dedesi Ali şan’dır, Ali şan’ın babası da Hamza’dır. Hacı İsmail ağa(1815–1890) çok zenginmiş ama ahlakı hiç iyi değilmiş, hiç kimsenin yanına varmaz, topluma karışmaz, evinden ve ahırından dışarı çıkmaz, içine kapalı biri olduğundan lakabına “hacı İbik “ derlermiş. O tarihlerde kuyu, çeşme, kerpiç, kanal işlerini rumlar yapıyormuş köye işçi rumlar gelmiş, hacı İbik bir tava gelerek kamışlığa çeşme çıkarması için rumlarla anlaşmış. Hacı ibiğin rumlarla anlaşması bir ila bir buçuk yıl arasında imiş ama rumlar daha fazla çalışarak gösterilen süreden önce dokuz ayda suyu çıkarıp akıtmışlar. Hacı İbik rumların bu kadar çabuk suyu akıtmasından sonra bir kısım parasını kesmiş vermemiş, rumlar su çıkarırken, kuyu açarken bazen de sağa sola tünel kazarlarmış, çok toprak yüklemeden az bir delikle işi yaparlarmış. rumlar demişler ki “ gel Hacıağa sen bizim paramızı vermezsen bizde suyun baş kuyusunu sana söylemeyiz” demişler. Yinede Hacı İbik rumların parasını vermemiş rumlarda baş kuyusunu söylememişler, yinede Hacı İsmail (Hacı İbik) 1885 senesinde “Eldivan” çeşmesini akıtmıştır. Eldivan suyu akıtıldıktan sonra oraya yayla kurma hevesine düşen ve Eldivan’a göç eden Sarı Mustafa, Deli Mehmet, Demirci İsmail, Molla İbrahim burada on beş yıl kaldıktan sonra tifo salgınından ve ölüm oranından korkarak 1910 yılında orada yerleşmekten de vazgeçtiler.

*Fazıl Hoca’nın (1893-1975) anı defterinden aynen aktarılmıştır.