24 Haziran 2010 Perşembe

Parlasan'daki Antik şehrin adı PARNASSOS


Parlasan Köyü'nde geçtiğimiz günlerde başlatılan kazı çalışmasının, literatüre geçecek çok önemli bir keşif olduğu Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Melih Arslan?ın ilçemize yaptığı ziyaret ile ortaya çıktı.

Dün beraberinde müze görevlisi Cengiz Özduygulu olduğu halde ilçemize gelen Melih Arslan, kazı alanındaki incelemelerden önce belediye başkanlığı ve kaymakamlık makamlarına ziyarette bulundu.

Belediye Başkanlığı'na yaptığı ziyaret esnasında gazetemize yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Melih Arslan, olayın sıradan bir kazı çalışması olmadığını; aksine arkeoloji bilimi ve Anadolu tarihi açısından çok büyük bir keşfin başlangıcı olduğunun müjdesini verdi. Kazılan yerin, bilim adamlarının yıllardan beri varlığı konusunda hemfikir olduğu, "Parnassos" kenti olduğunu belirten Arslan, bu kentin tarihinin İsa'dan önce 3000-4000 yıllarına kadar dayandığını ve Bizans dönemine kadar süreklilik arz ettiğini belirtti.

Arslan; Anadolu?da yüzyıllarca hüküm süren ve arkasında çok büyük eserler bırakarak tarih sahnesinden çekilen Büyük Roma ve onun arkasından Türklerin gelişine kadar Anadolu?yu yöneten Bizans İmparatorluğu döneminde önemli bir ticari merkezi olduğunu belirtirken, birçok Roma ve Bizans kaynağında bu şehrin isminin geçtiğini belirtti.

Birçok yol taşında adı geçen şehirdeki kilisenin Bizans kilise kayıtlarında yer aldığına değinen Arslan, varlığı zaten bilinen bir şehrin bulunmasının mutluluğunu Şereflikoçhisarlılarla paylaştı. İlk kazıyı vurdukları yerin Bizans kayıtlarındaki bu kilise olduğu tahminini gazetemizle paylaşan Arslan, kendilerinden önce geçmişte bölgeye gelen definecilerden ve köyde yapılan inşaat işlerinden yakındı. Bir altyapı çalışması esnasında arkeolojik açıdan çok değerli bir mozaiğin tahrip edildiğini üzüntüyle ifade eden Arslan, bu konunun milli bir dava olduğuna dikkat çekti ve tüm duyarlı Şereflikoçhisarlı yurttaşları kazı alanına sahip çıkmaya çağırdı.

İçanadolu'da geniş bir coğrafyada arkeolojik kazılar yaptıklarını ve kısıtlı imkânlarla bu hizmetleri yürüttüklerini ifade eden Arslan, böyle büyük bir kazının uzun vadeli bir çalışma gerektirdiğini söyleyerek, kamuoyuna sabırlı olma tavsiyesinde bulundu.

Olayın bütününe bakıldığında yaptıkları çalışmanın kazıdan ibaret olmadığını belirten Arslan; bütçe oluşturmak, kazıları muhafaza etmek, kamulaştırma gibi birçok işlemin bu çalışmanın içerisinde yer aldığını belirtti. Kazıların muhafazası için Belediye ve Kaymakamlık gibi kurumların yardımını isteyen Arslan, yerel yönetimlerin kazı alanına sahip çıkması gerektiğini söyledi ve Nallıhan?da yürüttükleri çalışmanın bu durumun güzel bir örneği olduğunu belirtti.

Belediye Başkanı Hakverdi Altuğ'un da konuyla yakından ilgilenmesinden ve kendilerine verdiği destekten duyduğu memnuniyeti aktaran Arslan, mevcut Belediye binasını ve özellikle müze yapılması düşünülen tarihi binayı da çok beğendiğini belirterek, buranın müze olması için gayret sarf edeceğini ifade etti.

vAile Piknik Yeri'nde İŞKUR kursiyerleri tarafından düzenlenen yemek davetinden sonra Parnassos kazı sahasına giden Melih Arslan aynı gün ilçemizden ayrıldı.
Kaynak: Şereflikoçhisar Çengel Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder